Uklanjanje strija laserom - iskustvo i saveti

September 23, 2015 Venoma 6 Comments


Novi beauty post vezan za negu tela je pred vama drage moje dame. Danas ćemo ćaskati o nečemu što muči mnoge od nas, kako posle trudnoće tako i pre: strije i kako ih se najefikasnije rešiti! Kao neko ko je svoje prve strije dobio sa 13 godina od rasta i ima velike površine kože zahvaćene istim, na ovu temu imam mnogo da podelim sa vama.
Ali počećemo pre svega sa par razjašnjenja oko strija. Strije su oštećenje vezivnog tkiva nastalo usled prebrzog rastezanja kože. Možemo reći da su strije neka vrsta ožiljka vezivnog tkiva. Pri naglom rastezanju kože vezivno tkivo se ne može tako brzo prilagoditi i dolazi do njegova “pucanja”. Za razvoj strija je, uz genetiku, najvažnija brzina rastezanja kože. Što je brže rastezanje kože to je veće oštećenje. Međutim, ono što je interesantno i zaista tužno jeste da preparati za uklanjanje ožiljaka ne deluju na strije zbog njihove specifičnosti.
Kada najčešće nastaju strije? Pre svega strije najčešće nastaju u trudnoći na stomaku i grudima jer u trudnoći hormoni razmekšavaju kolagen, kako bi se tkivo prilikom porodjaja lakše rasteglo. Strije se često javljaju kod ljudi koji aktivni u sportu i pritom koriste preparate koji sadrže steroide. Zatim, javljaju se kod tinejdžera tokom rasta nastanu strije, zbog povećanom hormona rasta, i velikom rastezanja kože. Takođe, strije nastaju zbog oscilacija težine, jer se pravi veliki hormonski disbalans i dolazi do kidanja tkiva. Ja spadam u grupu koju su strije napale tokom rasta i puberteta. Kada nastanu strije, one su svetlo crvene boje, jer u tom stanju je tkivo iskidani i krvni sudovi se provide, nakon odredjenog vremenskog perioda krvni sudovi se skupljaju i strije dobijaju belu boju i uglavnom budu nešto uže. 
Dakle, vreme je na našoj strani. Međutim, iz mog iskustva, bez obzira da li su nastale nedavno ili davno, strijama kad jednom nastanu, nikakve mazalice neće pomoći. Koristila sam tokom svog puberteta sve što mi je došlo pod ruku, od jeftinijih pa do skupih proizvoda, od poznatijih do manje poznatijih, uključujući čuveni Šaljićev melem za strije, Retistriol i Vichy kremu za sprečavanje strija - ništa nije pomoglo. Strije su nastajale i nastajale bez obzira šta bih mazala, sve dok nisam završila rast. U trudnoći planiram da se negujem sa ricinusovim i kokosovim uljem, a možda probam i čuveno Re-gen ulje, čisto prevencije radi, da ne bude da nisam pokušala kada znam da će koža da mi se drastično isteže, ali iskreno, ne verujem da će me to spasti od moje loše genetike što se strija tiče.
Ženama sa istim ili sličnim problemima sa strijama želim ovom prilikom da preporučim lasersko uklanjanje u Studiju Delight i Laser centru RB. U nastavku sledi malo više o laserskim tretmanima a i moje iskustvo sa istim. Ovi saloni nude tri vrste lasera za uklanjanje strija:

 ND Yag Q-switch laser:

ND yag Q-switch laser je laser čiji sistem emituje snažnu moć penetracije u dublje slojeve dermisa. Čestice pigmenta strija upijaju energiju svetla i razbijaju se na sitne delove, čime se uništava intenzitet boje strija. Uređaj se uspešno primenjuje na oštećene delove vezivnog tkiva, gde se tkivo regeneriše pobuđivanjem kolagena i elastina. Ova metoda se u polju medicine naziva selektivna absorpcija toplote. Koristi se za srednje i jako izražene strije. Može se primenjivati na svim regijama. Posle tretmana potrebno je izbegavati sunčanje tretiranje regije.

Elight laser:

ELight laser objedinjuje više do sada poznatih metoda (IPL tehnologiju + RF tehnologiju + bipolarni vodeni ciklus hladjenja). Uklanjanje strija laserom radi na principu eksploatacije visoke energije lasera, koji je usmeren ka ciljanom tkivu. Duboko prodire u epiderm kože i pobuđuje prirodni kolagen i elastin, pritom ne oštećujući okolno tkivo.  Koristi se za blage do srednje izraženih strija. Tokom tretmana oseća se blaga toplota. Tretman je namenjem za oba pola, bez obzira na životnu dob. Ovim laserom se može raditi svih 12 meseci u godini.

Uklanjanje strija Fraksalom:

Metoda se preporučuje kod osoba koje imaju veću površinu zahvaćenu strijama jer se odjednom može tretirati veća površina nego drugim aparatim. Koristi se za blaže do srednje teške strije. Pogodna je naručito kod osoba koje imaju strije na stomaku uz opuštenu kožu, koja je nastala usled porođaja ili mršavljenja. Zbog peeling efekta strije se smanjuju, a zbog toplotnog efekta nastaje dodatno zatezanje kože uz razvoj novog vezivnog tkiva. Kod osoba sa strijama na zadnjici, ova metoda još dodatno učvršćuje i zadnjicu. Sam tretman je jako brz i relativno prijatan. Neophodno je 9 tretmana u različitim vremenskim periodima za najbolji efekat.

S obzirom da imam velike površine zahvaćene strijama, odlučila sam se za tretman uklanjanja strija Fraksalom i trenutno se nalazim na polovini svojih 9 tretmana. Uklanjam strije sa unutrašnjosti butina i sa grudi, jer su tu najupadljivije (ili se barem tako meni čini). Najbolji rezultati koji se mogu dobiti ovim metodama se odnose pre svega na ublažavanje strija do 60-70% a to je više nego što bilo koja krema ili druga opcija može da ponudi. Meni lično je cilj oko 50% manje vidljivosti. 
Laser funkcioniše tako što stimuliše ''ispunjavanje'' strija ili kako ja volim da to nazivam ''peglanje'' strija. Strije dolaze u ravan sa normalnom kožom. Takođe, plave upadljive strije postaju bele, a bele postaju bleđe. Dodatan efekat je zatezanje kože, jer se i inače Fraksal koristi za tretmane podmlađivanja. Prvih pet tretmana ide na 10 dana, zatim jedan na 15, a preostala tri tremana na mesec dana. Trenutno sam na pola tretmana i rezultat je nekih 30-35% ublažavanja strija i veoma lepo zatezanje kože. Pratim napredak preko fotografija zahvaćenih delova, što bih preporučila svima koji se odluče za slične laserske metode. Ono što je dobra vest jeste da se najviše napretka očekuje u narednim mesecima, tako da se nadam da ću postići svoj cilj. Jako mi se dopalo i to što nema potrebe za bilo kakvim ''dorađivanjem'' nakon serije tretmana, kao što neke druge tretmane morate ponavljati dvaput godišnje itd. Kad završite ovu seriju tretmana vaše strije će trajno ostati u boljem stanju nego što su bile.
Za više informacija o ovom i drugim laserskim tretmanima možete se obratiti osoblju Studija Delight i Laser centra RB jer oba nude istu uslugu i besplatne konsultacije, kao i akcijske cene ovog tretmana u Septembru. 
Kao zaključak ovog posta htela bih još dodati da kad su strije u pitanju smatram da treba probati sve, a od svega što sam ja probala ovo je jedino uspelo da mi ublaži strije. Mazalice su super eventualno za prevenciju (i to ta ulja koja sam prethodno navela, ništa od ovih fabrikovanih izvikanih preparata), za negu nastalih strija možete da koristite bilo šta što inače koristite za kožu, nikakav različit efekat nećete postići specijalizovanim kremama (bar ja nisam uspela do sada). Ni laserski tretmani strije ne mogu sasvim da ih uklone, jer strije su ipak ožiljci. Ali se mogu ubažiti i učiniti manje upadljivim, što mislim da je više nego značajno, posebno posle problematične trudnoće. 
Za dodatna pitanja sam vam dostupna na mail, kao i uvek. Nadam se da će vam ovaj post biti koristan! Takođe možete sa mnom podeliti svoja iskustva sa strijama, mazalicama, tretmanima, itd. Volela bih da prodiskutujemo na temu :)

Do sledećeg posta,
vaša Venoma


6 comments:

  1. Prvi put čujem za ovo :) Uvek imaš sjajne informacije V.! Hvala :)

    Lana

    ReplyDelete
  2. Kolika je cene ovog tretmana draga?
    Anja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo Anja,
      cena zavisi od velicine tretirane regije i dubine strija. Imas cenovnik na sajtu, ali mozes i otici na besplatne konsultacije kod njih :)
      Pozdrav!

      Delete
  3. Mozete li mi reci utiske o postignutim rezultatima nakon izvrsene serije tretmana laserom. Pozz :)
    Milica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vrlo sam zadovoljna rezultatima na grudima, na butinama ima poboljsanja ali ne u tolikom procentu kao na grudima :)

      Delete