Kako sam sprečila OPADANJE KOSE i kako mi je PORASLA NOVA KOSA

November 12, 2022 Venoma 1 Comments

 



Zdravo drage moje! Nadam se da ste dobro :) U današnjem postu delim svoje lično iskustvo vezano za problem opadanja kose i kako sam ga rešila. U detalje ću vam objasniti kako je sve počelo i kako sam uspela da zaustavim ubrzano opadanje kose i da postignem ujedno da mi izraste nova baby kosa.

Pre nego što počnemo, imajte u vidu da, pre svega, ovaj post nije sponzorisan. Ove proizvode sam sama kupila svojim novcem, na preporuku prijateljica koje su imale sličan problem i uspešno ga rešile. 

Druga stvar, ovo što ćete pročitati je moje lično iskustvo, dakle ne znači da će i vama pomoći u istom procentu. Ukoliko smatrate da imate problem sa pojačanim opadanjem kose, najbolje je pre svega da posetite dermatologa i endokrinologa. Sad kad je to izrečeno, evo na koji način sam ja lično rešila opadanje kose.


Kako je sve počelo?

Žene oko mene često pominju nekakvo prolećno i jesenje ,,linjanje''. Ja nisam stručnjak za cikluse naše kose i nisam najbolje razumela šta to znači, pa sam pojačano opadanje kose na proleće prosto pripisala jednom od tih ,,linjanja'' i nastavila svoj život dalje.

To je bila greška. Jer četka je uvek bila puna dlaka, slivnik je nakon pranja kose bio jeziv. Godišnji odmori sa mnogo plivanja i ronjenja, gde su mi maske za ronjenje nemilosrdno kidale kosu, takođe nisu pomogli situaciji.

Ali ja sam to sve uspešno ignorisala, sve dok u jednom momentu nisam primetila da mi je kosa toliko retka da mi deluje kao da imam praznine na glavi sa retkim dlakama tamo gde nekad teme nije moglo da se vidi od kose. I tad je usledio napad panike.


Šta koristiti da sprečiš opadanje kose i da ti izraste nova kosa?

Nisam konsultovala dr. Google niti lekare, moram priznati. Prosto, uspaničila sam se i trebalo mi je rešenje odmah, u okviru mog budžeta. Konsultovala sam žene oko sebe i svog frizera. Došla sam do imena proizvoda koji su većini dali neke rezultate. Evo šta sam ja koristila i rešila opadanje uz samo 3 proizvoda za kratak vremenski period:


1. MELEM LEK KAPI ZA KOSU


Melem-lek proizvode možete naći na Instagramu, odakle sam ih i ja nabavila. Šuška se da su menjali formulacije šampona u poslednje vreme, ali to za naš problem nije mnogo relevantno jer su meni najveću razliku napravile upravo kapi.

Sve o melem-lek kapima za kosu (praktično ulje za kosu) možete saznati na njihovom instagramu u istaknutim objavama. Nanose se na koren i na dužinu kose i potrebno je pustiti ih da odstoje par sati pre pranja ili da prenoćite sa njima na glavi. Trenutna cena je 1600 rsd za 200ml ili 550 rsd za 50ml + PTT. 

Ove kapi su inače nepotrošive, tako da će vam i malo pakovanje beskonačno mnogo trajati. Sastojci su prirodni (nije da me je briga kakvi su sastojci dok god radi, da budem iskrena), bez hemikalija, i sa gomilom elemenata za koje sam inače slušala da se nalaze u proizvodima protiv opadanja kose.

Lično sam ih nanosila možda 20-30 minuta pre pranja kose, dva puta nedeljno ili jednom nedeljno. I samo toliko je napravilo baš OZBILJNU pozitivnu razliku na mojoj glavi u vidu jačanja korena i pokretanja rasta nove kose. 


Ono što vam ne bih preporučila je Melem-lek šampon. Neki se kunu u njega naravno, međutim meni je čistač u ovom šamponu krajnje slabašan. Posebno nije realno da ćete ovim šamponom moći da isperete kapi ako ste ih prethodno nanele na teme. 

Imajte u vidu i da ima, sa jedne strane, žena koje tvrde da im je i šampon pomogao kod opadanja, a sa druge strane žena koje se žale na pojavu velike količine peruti od šampona i kapi. Ja problem sa pojavom peruti od melem-lek proizvoda nisam imala, samo eto, šampon mi nije odgovarao, a kapi jesu.


2. GLISS DAILY OIL-ELIXIR ulje za kosu sa vitaminom E i arganovim uljem




Ako ne želite da se mlatite za naručivanjem sa instagrama i želite nešto što je drogerijsko, prošlo sve provere i što možete lakše da nabavite, ovo Gliss ulje za kosu vam stoji na raspolaganju. Zašto sam se odlučila baš za ovo ulje? Pa moj frizer je takođe primetio da mi opada kosa i preporučio mi je vitamin E. S obzirom da sam već pila neku dozu vitamina E u okviru selen kompleksa koji mi je prepisan, nisam se osećala komotno da unosim više od toga. Ali, zašto ga ne bih stavila na glavu i tačno targetirala tamo gde mi treba? :D

Ovo ulje sam kombinovala sa melem-lek uljem, nanosila možda par puta mesečno pre pranja da odstoji malo. Ogromnu količinu ulja sam stavljala, natapala sam celu kosu i teme, a evo nakon skoro godinu dana još uvek nisam iskoristila jedno celo pakovanje. Milim da daje slabije rezultate nego melem-lek, ali mislim da definitivno pomaže, kako temenu, tako i dlaci.


3. Neocell Super Collagen Beauty kapsule sa kolagenom i biotinom




Ove kapsule su možda moje najveće otkrovenje vezano za sprečavanje opadanja kose i rast nove kose. Malo su jače sa cenom, ali ako ispratite akcije i sniženja (apoteka Apotekamo, Srbotrade, Benu), možete uzeti teglicu koja vam traje mesec dana za 1350 rsd umesto za 2000+ rsd. Ono što je bitno je da ovaj kolagen proizvod možete naći u verzijama SA I BEZ biotina, a vama je za rešavanje opadanja kose i novu kosu značajan baš taj sa biotinom.

U jednom pakovanju se nalazi 60 kapsula. Piju se dve kapsule dnevno, ujutru na prazan stomak kako bi se kolagen bolje iskoristio. Međutim, praćenje ovog uputstva meni je izvazvalo mučnine. Konsultovala sam se sa doktorkom koja mi je rekla da nije bitno kada ću u toku dana da ih popijem, ako imaju efekta na mene, imaće u bilo koje doba da ih uzmem.

I bi tako. Uglavnom sam ove kapsule uzimala uveče. Nekad i jednu dnevno, nekad i svaki drugi dan. Čudo su uradile za moju kosu, posebno za rast nove baby kose. Posle samo mesec dana kosa se počela pojavljivati na mestima na glavi gde sam mislila da je više nema. Baby dlake su ojačale tokom narednih meseci i pretvorile se u regularnu kosu, dodajući na gustini.

Pošto ja nosim gel lak već godinama, ne mogu da vam kažem mnogo o efektu ovih kapsula na nokte i kožu, ali moja tetka koja ih je uzela na moju preporuku ima samo reči hvale za njih jer joj se nokti ne listaju otkad njih koristi.

Ono što sam takođe primetila jeste da je nova kosa nastavila da se pojavljuje i nakon što sam proredila konzumaciju ovih kapsuila i nakon što sam prestala da koristim ulja. Ne znam koliko pomažu sprečavanju opadanja, ali za rast nove kose, ove kapsule od mene imaju preporuku k'o kuća!


Umesto zaključka




Ova tri proizvoda u raznim kombinacijama su meni definitivno donela željeni rezultat: pojačanog opadanja kose više nema, kosa opada u minimalnim količinama, ne kida se toliko kao ranije i stalno mi izbija ogromna količina nove baby kose. Prethodno izrasla baby kosa uspešno izrasta u regularnu kosu i doprinosi povećanju gustine kose.

Nadam se da će vam moje iskustvo u zaustavljanju opadanja kose i nalaženju načina za rast nove kose značiti. Čula sam još nekoliko preporuka, pre svega za Vichy dercos liniju proizvoda i ampule, ali imam problem da dam 6000 rsd za nešto što ne znam da li funkcioniše i da li će mi odgovarati s obzirom da meni Vichy proizvodi ionako nešto ne odgovaraju, tako da sam ja svoj problem rešila sa mnogo manjim budžetom.

Masaže glave, prirodne maske za kosu, piling temena i slično prosto nisu moja šoljica čaja. Vodila sam se zdravim razumom, preporukama i povoljnim hemijskim sastavom i uspešno sam rešila svoj problem. Trenutno održavam gustinu kose sa povremenom primenom ulja pre pranja i kojom kapsulom kolagena sa biotinom.

Osećajte se slobodnim da podelite vaša iskustva u komentarima. Nadam se da vam je ovaj post bio od pomoći!

Do sledećeg posta,

vaša Venoma



1 comment:

  1. Everything looks so wonderful! Thank you for sharing. I hope you're having a great weekend <3
    the creation of beauty is art.

    ReplyDelete