Coats&Jackets

August 29, 2010 Venoma 0 Comments




Ne znam kome da zahvalim za ovaj pad temperature u Beogradu. Volim leto, ali pod letom podrazumevam temperature do 30 stepeni celzijusa. Sve preko toga smatram paklenim letom. Ove godine smo imali jedno takvo, bas pakleno leto.

Jesen stize jos malo, skolarci se pakuju u skole a mi studenti na fakultete. Stize nam jos verovitog i kisovitog vremena. Definitivno je vreme da se traze novi mantil, kaput ili jakna :D Kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova, ove sezone bih bas zelela da kupim sebi koznu jaknu ili neki lep dugacak kaput/mantil sa puno fancy dugmica. The search is on :)

Dizajneri su ove sezone bas resili da insistiraju na trench-coat-u, mantilima, krznu, redovima dugmica. Cak su uveli i neku vrstu reinkarnacije plashteva na piste. Oker i crna su dominantne za predstojeci period - kao i skoro za svaku jesen/zimu. Vise nego ikada, akcenat je na klasici, odsustvu previse detalja, jednostavnim krojevima, eleganciji... Dotle da cak postaje i dosadno. Brendovi kao Chanel i Valentino su oduvek predstavljali klasiku - klasika je uvek bila u modi - ne znam odakle ovolika potreba da se to sada naglasi. Pistama su defilovale nosivi i "vecni" komadi, praceni izjavama od strane dizajnera kao sto su "prezasiceni smo novitetima", "umerenost i kontrolisana strana licnosti su oslikani ovom kolekcijom", "radi se o odrastanju i zrelosti"... Iskrena da budem, da, ipak znam odakle potreba da se klasika vrati u modu - od ekonomske krize koja je debelo uzdrmala modnu industriju - mogu oni da se prave da se nikad nista nije dogodilo i da se sve i dalje prodaje kao ranije, ali ipak nije tako.

Ono sto doduse moram da pohvalim, jer sam apsolutno odusevljena - OBLINE su se vratile u modu. Pistama su hodale devojke sa grudima i zadnjicom. A ne ispijeni stapici koji izgledaju kao da ce pasti ako malo dune vetar. Napokon se i to dogodilo. Nije ni to doslo tek tako, da su svi dizajneri najednom promenili misljenje o tome kako savrsena zena treba da izgleda - vec su verovatno shvatili da vecina njihovih musterija ne izgleda kao doticne sa piste, niti zeli tako da izgleda. Bez obzira na razlog, dajem plus ovom potezu. Plus za obline i zene normalnog izgleda i tezine.

U nase radnje su vec stigle nove kolekcije . Doduse, u nasim radnjama se trenutno dogadja i jos nesto sto cisto sumnjam da se dogadja u inostranstvu. U Delta City-u su trenutno u toku poslednji trzaji letnjih rasprodaja. Mogu se naci neke ne-tako-posebne stvari po nekim pristojnim cenama, naravno izmedju vec ostecenih komada od silnog akanja (koji nisu civilizovano odvojeni, obelezeni i ponudjeni po nizoj ceni kako se to radi u drugim zemljama). Mozda se moze nabasati i na nesto posebno ako prokopate. Medjutim, vrlo interesantna pojava je, sto su u te sale odseke ubacili i stvari sa rasprodaje od PROSLE jesen/zima sezone. Zaostale jakne i dzemperi u Bershki, Stradivariusu, shalovi, rukavice i slicno u Accessorize-u... Nisam mogla svojim ocima da verujem. Vidite, u nekim malo uredjenijim zemljama sa visim standardom, kolekcija u radnji se "isplati" proizvodjacu u sezoni, i uz to kad ostvari planirani profit, ostatak stvari se snizava sve do fabricke cene, na kojoj ostaje dok se ne proda. Nikad nisam cula da se ista stvar opet iznosi sledece sezone po rasprodajnoj ceni. Ali ovde kod nas toga ocigledno ima... Znam, jasno mi je da, bez obzira na pune trzne centre, malo se kupuje, i da ovde kolekcije ne mogu da se isplate preko sezone, vec se isplacuju i tokom rasprodaja - zato nase rasprodaje nisu kao inostrane, i zato kod nas ne postoji nesto sto bi mi preveli kao "chistka" - prodaja po fabrickim cenama ili sa enormnim popustima do poslednjeg komada. Ne, kod nas se stvari ocigledno rade drugacije.

Ne mislim da je to ok. Ali, eto, sta je tu je. Procunjajte malo po Delti. Jeste da su od proslogodisnje sezone, ali mogu se naci i neki sasvim nosivi i neosteceni jesenji/zimski komadi u tim radnjama po snizenoj ceni - a zimske rasprodaje su jos vrlo daleko...

************************************************************************************
I do not know who to thank for the drop of temperature in Belgrade. I love summer but the summer means temperature up to 30 degrees Celsius. Anything above that, I call summer like hell. This year we had one such, summer hot like hell.

Autumn is coming soon, scholars are packed into schools and we students are going back to our universities. More rain and wind is aproaching. It is definitely time to seek a new coat or jacket :D As I said in one of the previous posts, this season I just want to buy myself a leather jacket or a nice long coat with lots of fancy buttons. The search is on:)

Designers this season are just resolved to insist on the trench-coat, overcoats, fur, rows of buttons. They even introduced a kind of reincarnation of ponco on the runway. Cream and black are dominant for the upcoming period - as nearly every fall / winter. More than ever, the emphasis is on the classics, the absence of too many details, simple cuts, elegance ... So much that it even becomes boring. Brands like Chanel and Valentino have always represented the classics - classic has always been a trend - I do not know why do they insist so much on it now. On the runways we saw wearable and "eternal" pieces, followed by statements by the designer as well as "we had too much innovations" or " it's about growing up and maturity "... To be honest, yes, I know where did this need to go back to classic came from - from the economic crisis that has shaken the fashion industry - can they pretend like nothing ever happened and like everything is still selling as before, but it's really not like that.

What do I have to commend tho, because I am absolutely delighted by it - CURVES are back on the runways. Modelsl with breasts and other atributes walked down the runway like the era of thin-and-flat never happened. I don't think it just happened like that, that all designers suddenly changed their mind about how perfect woman should look like - instead, they probably realized that the most of their customers do not look like those thiny girls the runway, and doesn't want to look like that either. No matter the reason, I give a huge plus to thi. Plus for the curves and women of normal looks and weight.




0 LOVELY COMMENTS: